Gevolgen afschaffing VAR

Zoals u wellicht al heeft vernomen, zal in 2016 de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) waarschijnlijk afgeschaft gaan worden. Dit heeft gevolgen voor zowel opdrachtgevers als voor opdrachtnemers. De Tweede Kamer heeft al ingestemd met het nieuwe voorstel en op 19 januari 2016 zal de Eerste Kamer het nieuwe voorstel behandelen. Momenteel is de ingangsdatum gesteld op 1 april 2016. Vanaf dit moment zal de VAR niet meer geldig zijn en zullen er waarschijnlijk overeenkomsten opgesteld moeten gaan worden. Deze overeenkomsten zullen door opdrachtgevers en opdrachtnemers opgesteld moeten worden en zullen, in tegenstelling tot de VAR, alleen zekerheid geven voor de opdrachtgever omtrent de loonheffingen. Het ondernemerschap van de opdrachtnemer zal beoordeeld moeten worden bij de aangifte Inkomstenbelasting. De Belastingdienst heeft in samenwerking met belangenorganisaties al diverse voorbeeldovereenkomsten opgesteld. Deze overeenkomsten zullen echter wel aangepast moeten worden aan de werkelijke situatie.

 

Thans is het voorstel nog niet aangenomen door de Eerste Kamer. Derhalve is het ook nog niet geheel zeker of er daadwerkelijk overeenkomsten opgesteld moeten gaan worden.

Wij zullen de ontwikkelingen hiervan op de voet volgen en u hierover informeren, zodra er meer bekend is. Mocht u tussentijds nog vragen hebben, dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen. 

 Naar het overzicht