Besparing belastingheffing?

Omzet- en/of overdrachtsbelasting een bewuste keuze?

Bij de overdracht van een onroerend goed is er altijd sprake van heffing van belasting. U kunt hier in aanraking komen met Omzetbelasting, Overdrachtsbelasting of zelfs een cumulatie van beide. De Wet Omzetbelasting biedt een vrijstelling voor de levering van onroerend goed, tenzij er sprake is van een bouwterrein of nieuwbouw (binnen 2 jaar na de eerste ingebruikneming). In het laatste geval drukt er dus 21% Omzetbelasting op de levering, welke, bij een voor de Omzetbelasting belastingplichtige ondernemer, weer in aftrek genomen kan worden als voorbelasting. Een particulier heeft geen aftrek voorbelasting en is dus, puur fiscaal beschouwd, beter af met het percentage Overdrachtsbelasting op de woning, lees 2%. 

 

Wanneer het gaat om een ondernemer ontstaat hier een mooi fiscaal planningsinstrument. Van rechtstwege belast met Omzetbelasting betekent vrijstelling Overdrachtsbelasting, hetgeen een besparing oplevert van 6% belastingheffing. Er moet in dit geval gezorgd worden voor de levering van een nieuw onroerend goed (< 2 jaar) of bouwterrein. 

 

Het Don Bosco arrest heeft hier fiscaal gezien een mooie weg geopend, het begrip bouwterrein werd hier ruimer uitgelegd dan in de Wet. Dit kan voor u interessant zijn, hoe vaak gebeurt het niet dat enkel de locatie c.q. grond en niet het gevestigde pand, interessant is? Aangezien onroerend goed normaliter een significante waarde vertoont, biedt dit perspectief! Laat u daarom tijdg en uitgebreid adviseren. Naar het overzicht