ANPR-camera basis naheffing

De Inspecteur heeft aan X naheffingsaanslagen in de loonheffing opgelegd in verband met privégebruik van een door zijn werkgever ter beschikking gestelde auto. Volgens de Inspecteur heeft X meer dan 500 kilometer privé met de auto gereden. Hij heeft uit signaleringen en bekeuringen afgeleid dat de rittenadministratie van X geen waarheidsgetrouw beeld geeft van het gebruik van de auto. De signaleringen betreffen foto's die zijn gemaakt met zogenoemde ANPR-camera’s. De Belastingdienst gebruikt deze foto's voor fiscale controledoeleinden.

 

In deze procedure is in hoger beroep nog in geschil of de Inspecteur gebruik mag maken van de informatie die is vergaard met behulp van de ANPR-camera's.

Hof Den Haag stelt in dit verband vast dat de onderhavige methode van controleren met behulp van de foto's geen ongeoorloofde inbreuk is op de privacy van de burger. Aan het eind van het proces zijn alleen kentekens van motorrijtuigen voorhanden. Een concreet persoon komt pas in beeld op het moment dat bijvoorbeeld een aanslag moet worden geformaliseerd. De methode past binnen de (algemene) wettelijke taak die de Belastingdienst heeft een juiste belastingheffing te waarborgen en leidt niet tot schending van artikel 8 EVRM.

 

De naheffingsaanslagen blijven in stand. De uitspraak van Rechtbank Den Haag (nrs. 13/7218, 13/7219 en 13/7220, niet gepubliceerd) wordt bevestigd.

 

Bron: Elsevier Fiscaal Totaal 23-11-2015Naar het overzicht